Schab w sosie kurkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Korzystając z darów lasu warto pokusić się na pyszny duszony schab z kurkami.
Nic trudnego, a efekt WOW

Co nam trzeba?
8 plastrów schabu bez kości
Przyprawy:
sól, pieprz czarny mielony-po 1/3 łyżeczki
pół łyżeczki tymianku
szczypta papryki czerwonej ostrej
łyżeczka oleju
woda
dodatkowo 200g ugotowanych kurek
+ łyżka masła (oleju rzepakowego opcjonalnie)

Robimy!
Kotlety nacieramy mieszanką naszych przypraw. Nie rozbijamy ich na cienkie plastry. Mają być grube
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze kotlety po minutce z każdej strony.
Zalewamy wodą, aby były lekko zakryte.
Dusimy około 45-50 minut. Do miękkości. Mięso ma się rozpadać pod widelcem.

Kurki obsmażamy lekko na maśle-około 2 minut i dodajemy do naszego schabu.
Zagęszczamy sos: do słoiczka wlewamy 5 łyżek wody i 5 łyżek naszego sosu. Do tego dodajemy czubatą łyżkę jogurtu naturalnego i tyle samo mąki. Zakręcamy i potrząsamy- jak jest za gęsto-dodajemy sosu i wody.
Sos powoli wlewamy do naszego mięsa, mieszając cały czas.
Podajmy z ziemniakami i buraczkami lub maczamy sobie chleb w sosie i zajadamy.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *