Schab duszony z groszkiem i marchewką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Schab nie musi być tradycyjnym schabowym.
Można go udusić. Np. z groszkiem i marchewką 🙂
Zyskamy pyszne warzywa, lekkie i aromatyczne mięso.
🙂

 

 Co nam trzeba?
0,5kg schabu bez kości
Puszkę groszku zielonego
2 marchewki
Przyprawy:sól, pieprz czarny mielony-po 1/3 łyżeczki
pół łyżeczki tymianku
szczypta papryki czerwonej ostrej
łyżeczka oleju
woda

Robimy!
Schab tniemy w kotleciki i rozbijamy tłuczkiem.
Kotlety nacieramy mieszanką naszych przypraw.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze kotlety po minutce z każdej strony.
Zalewamy wodą- tak około 1,5 szklanki. Dodajemy marchewki obrane i pokrojone w plasterki dusimy około 30-40 minut. schab musi być miękki.
Na koniec dodajmy groszek i dusimy jeszcze 5 minut.
Można zagęścić mąką i śmietanką.
Podajemy z ziemniaczkami i jemy 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Schab duszony z groszkiem i marchewką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *