Sajgonki pieczone-przysmak z kuchni azjatyckiej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sajgonki to danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.
Zajadałam już się nimi kilkanaście razy w restauracji i kilka razy robiłam w domu. Uwielbiam ich smak. Chrupiące, pachnące
Tym razem postanowiłam je upiec, aby były lżejsze -tradycyjnie smaży się w głębokim tłuszczu.
Są równie smaczne jak smażone-może lekko mniej chrupkie, no ale nie ma nic za darmo 😉

Co nam trzeba?

Ja używam głównie Tao Tao
Sos sojowy -2-3  łyżki  + do polania gotowych sajgonek
Makaron chiński (sojowy)-około 50-60g
4-5 grzybków MUN
Opakowanie papieru ryżowego
Kiełki fasoli mung -5 łyżek
300 g mięsa mielonego- z szynki, z indyka
duża marchew,
kapusta pekińska- u mnie nie ma, gdyż w ostatniej chwili zobaczyłam jej brak
sól i pieprz,
1 jajko
łyżka oliwy/oleju
Zdjęcie

Robimy!

Zaczynamy od moczenia grzybków -zanurzamy je w gorącej wodzie przez 15 minut, potem gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
Makaron chiński wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, odcedzamy, kroimy w drobne paski.
Marchew kroimy w małą kostkę,  pędy bambusa na mniejsze części  i jak ktoś ma to kroimy w drobne paseczki 2-3 liście kapusty pekińskiej.
Wszystko mieszamy, dodając mięso mielone, grzyby, jajko, kiełki fasoli  i 2-3 łyżki sosu sojowego.
Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Zdjęcie
Pojedyncze placki papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie-wyjmujemy i kładziemy na blat/deskę.
Nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i zawijamy sajgonki jak krokiety.
Układamy w naczyniu lekko natłuszczonym oliwą.
Zdjęcie
Pieczemy w 180 stopniach-nagrzewamy wcześniej piekarnik-około 20 minut.
Podajmy z sosem sojowym- lub słodko-kwaśnym! Też pyszny

Print Friendly, PDF & Email
0Shares