Rozgrzewające mleko na przeziębienie.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jak dobrze się rozgrzać, wzmocnić w chorobie?
Pomoże ciepłe mleko z odpowiednimi dodatkami
Polecam domową miksturę.

Co nam trzeba?

300ml mleka
Kawałek imbiru
3-4 ziarenka kardamonu
5 goździków
laska cynamonu
łyżka miodu

Robimy!
Mleko podgrzewamy z kawałeczkami posiekanego imbiru, goździkami, kardamonem i cynamonem.
Około 10 minut- nie gotujcie do wrzatku, nie trzeba.
Przecedzamy, dodajemy miód i pijemy małymi łykami
wskakujemy pod kocyk, kołderke i wzmacniamy dobroczynne działanie

Imbir:  ma głównie właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.

Kardamon: złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność.


Goździki wykazują antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości,
które ułatwiają powrót do zdrowia, zmniejszają ból gardła, kaszel i udrożnia zatkany nos


Cynamon należy do grupy przypraw rozgrzewających.
Miód– skarbnica witamin

Na zdrówko!

 

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *