Roszponka z olejem z wiesiołka, z tuńczykiem i ziarenkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ta sałatka podbiła moje podniebienie. Zjadłam i tęsknie patrzyłam na talerz.
Wyszło mega pysznie!
A jak zdrowo
Ajjj, musicie ją zrobić!
Wiosna sprzyja lekkim sałatkom, zajadajmy więc na zdrówko!
Co nam trzeba? Dla 2 osób
Roszponka-4-5 garści
kilka suszonych pomidorów
2 jajka
puszka tuńczyka w sosie własnym/w oleju-dowolnie
kiełki rzodkiewki-3-4 łyżki
łyżka ziaren słonecznika Olini
łyżka nasion konopii Olini
Olej z wiesiołka Olini+ szczypta soli, pieprzu, łyżeczka soku z cytryny

Robimy!
Roszponkę myjemy, suszymy i  wrzucamy do miski
Ziarna słonecznika i konopii prażymy na suchej patelni
Pomiordki kroimy na drobno, dorzucamy do sałaty
Jajka gotujemy na pół miękko-około 4 do 4,5 minuty.
Tuńczyka odsączamy, lekko rozdrabniamy widelcem i dodajemy do sałaty.
Mieszamy. Dodajemy kiełki. Mieszamy.
Łyżkę oleju mieszamy z solą pieprzem i cytryną i polewamy sałatkę.
Mieszamy.
Wykładamy sałatkę na talerze, zdobimy plastrami jajka i posypujemy uprażonymi nasionami.
Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
8Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *