Razowa pizza ze słonecznikiem na spodzie majonezowo-cebulkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prosta pizza krok po kroku, z tego przepisu zrobiłam ciasto.
Ale zastąpiłam mąką zwykłą -graham i dodałam kilka ulepszeń 😉
Także działamy! Jest bosko!

Co nam trzeba?
200g maki razowej żytniej Młynomag
150ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) pamiętajcie, aby świeże były!
2 łyżki oleju rzepakowego, u mnie od SemCo
szczypta soli
majonez Kętrzyński o smaku prażonej cebulki
czubata łyżka ketchupu
na wierzch: kilka plastrów szynki, oliwki czarne, suszone pomidory, ziarno słonecznika i trochę tarkowanego żółtego sera

Robimy!
Mąkę przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, mieszamy.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na dość miękką kulkę.
Ciasto ma być dość miękkie i lekko uginać się pod dotknięciem palca (na mące pszennej wychodzi bardzo pulchne, dodatek mąki żytniej sprawia iż ciasto jest twardsze). Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia

Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto (nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.
Smarujemy majonezem (około 3 łyżki) wymieszanym z ketchupem.


Na  to kładziemy nasze składniki: szynkia, oliwki, suszone pomidorki, posypujemy słonecznikiem i lekko opruszamy serem.
Pizzę pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w systemie góra / dół

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Razowa pizza ze słonecznikiem na spodzie majonezowo-cebulkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *