Racuszki z jabłkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Racuszki, słodkie racuszki, idealne na kolacje, na śniadanie, na przekąskę.
Lubi i mały i duży 🙂
Pachnące słodyczą i jabłkami. Mniam!
Zachęcam do zrobienia!

Co nam trzeba?
2 duże jabłka
2 jajka
200g mąki
50g cukru pudru
200 ml jogurty naturalnego gęstego lub śmietany 12%, ewentualnie kefiru
olej do smażenia

Robimy!
Jabłka myjemy, obieramy i  tarkujemy na grubych oczkach.
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Jabłka mieszamy z mąką, cukrem pudrem, śmietaną i żółtkami.
Na koniec dodajmy ubite białka i mieszamy delikatnie masę do połączenia składników.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem, z dżemem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Wyborne także z sosami owocowymi lub z miodem.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi do “Racuszki z jabłkami”

  1. Śliczne 🙂
    Ja zawsze robiłam racuchy na drożdżach, aż wreszcie ktoś powiedział mi, że jogurt jest lepszy :). I rzeczywiście, te robione na jogurcie wychodzą idealnie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *