Racuszki drożdżowe z jabłkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dziś zaproszę Was na pyszne racuszki.
Umilą nie jeden posiłek.
Polecam!


Co nam trzeba?
Rozczyn
kosteczka drożdży (100g)
220ml ciepłego mleka
5 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru

Ciasto:
7 szklanek (220ml) mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2,5 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
olej do smażenia lub masło klarowane

5 jabłek (u mnie antonówka)
Do posypania cukier puder.

Robimy!
Szykujemy rozczyn.
Wlewamy do miski mleko, dajemy drożdże, cukier, mąkę, mieszamy dokłądnie, aż się drożdże rozpuszczą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie obieramy jabłuszka, wykrawamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę.
Następnie szykujemy dużą miskę- wsypujemy mąkę, sól, cukier i mieszamy całość, dodajemy nasz rozczyn (powinien pięknie urosnąć), wbijamy jajka i dodajemy mleko. Mieszamy dokładnie całość.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę.
Ciasto urośnie nam podwójnie!
Po tym czasie dodajemy jabłuszka, mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut i smażymy na rozgrzanym oleju (maśle klarowanym).
Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z cukrem pudrem!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *