Rabarbarowo-jabłkowy placek pod kruszonką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prosty, pyszny i pachnący
3 x P
Robimy, szybciutko!!!

Co nam trzeba?
2 gałązki rabarbaru
2 średnie  jabłuszka
łyżka cukru brązowego

Na ciasto:
odmierzamy szklanką 200ml

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
kostka masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18%
tłuszcz do smarowania blachy.

na kruszonkę
50 g cukru białego
50 g masła
100g mąki  pszennej

Robimy!
Rabarbar i jabłuszka obieramy i kroimy drobno.
Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut

Robimy kruszonkę z podanych składników i schładzamy w lodówce

Ciasto:

Masło -ma być miękkie,  ucieramy z cukrem, jajkami na puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy.

Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto.
Na wierzch wykładamy nasz rabarbar z jabłkiem (wcześniej obsypcie je lekko mąką)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 15 minut. Po tym czasie sypiemy na ciasto kruszonkę i pieczemy jeszcze około 30 minut.

I już!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *