Pyszne pierogi z farszem serowo-budyniowym polane sosem śmietankowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Te pierogi zachwyciły wszystkich domowników. Ze mną na czele. PYCHOTA
Zjedliśmy i chciało się jeszcze!


Co nam trzeba?

Na farsz potrzebujemy
200g twarogu,
2 łyżki cukru,
żółtko
i 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego
Dobrze ucieramy całość ze sobą

Na ciasto potrzebujemy
200 g mąki,
pół szklanki wrzątku,
jedno jajko
2łyżki oleju

na sos:
100ml mleka
3 łyżki mleka
3 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Robimy!
Farsz: ucieramy ze sobą wszystkie składniki



Ciasto:
Mąkę usypujemy w stożek, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, dodajmy żółtko, olej i zagniatamy
Ciasto się lepić nie może, więc jak trzeba ręce mąką obsypujemy
I na płaski placek rozwałkowujemy
Wycinamy krążki, farsz nakładamy
I brzegi ładnie w rąbek zlepiamy
Gotujemy wrzucając do wrzątku, 2 minutki od wypłynięcia

Sos musimy zrobić, zanim zaczniemy gotować
100ml mleka z łyżką cukru z prawdziwą wanilią podgrzewamy,
3 łyżki budyniu śmietankowego w 3 łyżkach mlekach rozrabiamy
I do naszego gotującego mleka dodajmy, szybko mieszamy
I po chwili sosik śmietankowy pyszny mamy

Pierożki świeżym sosem polewamy
I z wielkim smakiem zajadamy!!!


Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Jedna odpowiedź do “Pyszne pierogi z farszem serowo-budyniowym polane sosem śmietankowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *