Pulpeciki wołowe z sosie pomidorowo -pieczarkowo – warzywnym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pulpety wołowe z dodatkiem warzyw to wyśmienita propozycja obiadowa!
Posmakuje każdemu, idealne z dodatkiem zdrowej kaszy!

Co nam trzeba?
na pulpety:
pół kg mięsa wołowego mielonego
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
do przyprawienia pół łyżeczki: soli ziołowej, pieprzu czarnego, papryki słodkiej oraz szczyptę tymianku

na sos:
olej rzepakowy- łyżka
kilkanaście pieczarek marynowanych
czerwona papryka
mały por
słoiczek 100g koncentratu pomidorowego

Robimy!
Pulpety
Podsmażamy cebulkę posiekaną na drobno.
Dodajmy do mięsa, razem z bułką i przyprawami i rozbełtanym jajkiem.
W szerokim rondlu czy patelni podgrzewamy 200ml wody i wkładamy nasze pulpety. Dusimy.
W między czasie na drugiej patelni robimy sos:
Na oleju obsmażamy posiekanego w półkrążki pora, obraną i pokrojoną drobno czerwoną paprykę oraz pokrojone w plastry pieczarki.
Po 5 minutach dodajemy nasz koncentrat pomidorowy i 100ml wody.
Całość mieszamy i dusimy 10 minut.
Gotowy sos dodajmy do naszych pulpetów i całość mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Gotowe!
Życzę smacznego

Print Friendly, PDF & Email
7Shares

2 odpowiedzi do “Pulpeciki wołowe z sosie pomidorowo -pieczarkowo – warzywnym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *