Prosta pizza bez wyrabiania-krok po kroku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kto nie ma czasami ochoty na pizze!?
U mnie pojawia się dość często.
Szukam nowych przepisów, urozmaicam, a ta tutaj jest prościutka i zawsze wychodzi.
No i robi się szybko! Wraz z upieczeniem potrzebna nam godzinka!
Podane składniki są na aluminiową blaszkę 27cm średnicy i śmiało zjedzą ją 2 osoby.
Można z ciasta formować małe pizzerinki i układać na blasze na papierze do pieczenia.
Ten przepis daje nam pulchną pizzę, na grubym cieście. 🙂

Co nam trzeba?
250-300g maki pszennej
130ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) pamiętajcie, aby świeże były!
2 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli.
Dodatkowo:
sos do pizzy Folwark lub własny dowolny sos pomidorowy plus oregano, bazylia
warzywa Bonduelle, ale wystarczy zwykła puszka kukurydzy. dowolnie
szynka
ser
dowolne składniki, mąka do podsypania, ciepła woda.

Robimy!
Mąkę przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.

Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, mieszamy.
ZdjęcieZdjęcie
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Zdjęcie
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na miękką kulkę.
Ciasto ma być miękkie i uginać się pod dotknięciem palca.
Opruszamy mąką podczas wyrabiania tak, aby nie kleiło się do palców

Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Ciasto nam porządnie wyrośnie!

Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto (nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.

Polewamy sosem np.  folwark, który już jest odpowiednio przyprawiony-nic więcej nie trzeba, lub własnym.


Na  to kładziemy dowolne składniki-np. kukurydzę od Bonduelle, szynkę i na wierz ser.


Pizzę pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w systemie góra / dół.

Musicie kontrolować czy chcecie mieć mocniej czy mniej przypieczoną.
Smacznego!!!!!




Print Friendly, PDF & Email
1Shares

5 odpowiedzi do “Prosta pizza bez wyrabiania-krok po kroku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *