Podudzia duszone w porach z marchewką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dzisiejsza propozycja obiadowa to delikatne mięsko w towarzystwie warzyw.
Nic skomplikowanego, a za to proste, pyszne i pożywne. Do tego nie obciąży nam brzuszka.

 

 Co nam trzeba?
1kg podudzi z kurczaka- bez skórki
4 marchewki
2 pory
1 cebula
woda,
po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej

Robimy!
Mięso myjemy, wrzucamy do szerokiego płaskiego garnka/patelni i podlewamy 2 szklankami wody
Dusimy pod przykryciem.
Po 15 minutach zbieramy z wierzchu ewentualne szumowinki.
Marchew obieramy i kroimy w półplasterki. Pory-obcinamy najbrzydszą górę, tak aby została część biała i kawałek zielonej. Myjemy, kroimy w półplasterki.
Cebulę kroimy w wiórki.
Dodajemy wszystko do naszego kurczaka wraz z przyprawami i dusimy około 30 minut.
Mięso ma odchodzić od kości.
Gotowe!

 

Print Friendly, PDF & Email
7Shares

2 odpowiedzi do “Podudzia duszone w porach z marchewką”

  1. Przymierzam się do przygotowania tego dania, wszyscy je zachwalają, ten przepis wydaje mi się najlepszy, więc trafia do mojej listy ulubionych. Wygląda naprawdę przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *