Placki jaglano-kukurydziane – detox jaglany

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
 
Te placuszki z kaszy jaglanej idealnie pasują w diecie wątrobowej, a także w detoxie jaglanym.
Przepis prosty. A wybornie smakują z dżemem. Nie są pulchne i miękkie. Raczej chrupiące, jak chlebki
Co nam trzeba?
150 g kaszy jaglanej- już ugotowanej
1  białko
2 łyżki mąki kukurydzianej
łyżeczka oleju koksowego lub patelnia beztłuszczowaRobimy.
Kasze blendujemy na gładką papkę, białko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do kaszy.
Zagęszczamy mąką kukurydzianą (można dać skrobię ziemniaczaną jak ktoś nie ma)
Nabieramy łyżką ciasta i kładziemy na rozgrzany olej, lekko rozsmarowując go na boki, aby był cieniutki krążek.
Jak zacznie się złocić, przekręcamy na drugą stronę. Placki smażą się dość szybko, więc trzeba pilnować.
Smakują na ciepło i na zimno. Jak dodatek do sałatki, z szynką jako chlebek, lub z dżemem. Dowolnie!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

3 Replies to “Placki jaglano-kukurydziane – detox jaglany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *