Placki cukiniowo-selerowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


W każdym warzywniaku mamy teraz świeże, sezonowe warzywa.
Placki z cukinii robiłam nie raz, a zaopatrzyłam się także w młody seler i postanowiłam to połączyć!
Placki wyszły świetne!
Czuć warzywna nutę, która w połączeniu z kleksem śmietany smakuje wyśmienicie!
I do tego zdrowo.

Co nam trzeba?
2 małe młode cukinie
2 młode selery (wielkości mniejszej niż zaciśnięta pięść) lub 1 duży
mąka pszenna- 200-300g
2 jajka
sól i pieprz
śmietana 12% bądź jogurt naturalny
olej do smażenia-u mnie winogronowy

Robimy!

Warzywa myjemy. Młodej cukinii nie trzeba ze skórki obierać, selera obieramy.
Tarkujemy warzywa jak ziemniaki na placki ziemniaczane  lub używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę- czyli na bardzo drobnych oczkach.
Dodajemy  sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta  i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podajemy z kleksem śmietanki bądź z ketchupem (wersja mojego męża)

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Placki cukiniowo-selerowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *