Pizza graham z bazyliową nutą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pizza to danie, które jest bardzo często w moim domu.
Nie zawsze trzymam się oryginału i lubię pobawić się mąką.
Dzięki temu uzyskuje nowe, pyszne smaki!
Spróbujcie!
To tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Co nam trzeba?
300 g  mąki pszennej
200 g mąki graham
szczypta soli.
rozczyn:
300 ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki) mają być świeże!
łyżeczka cukru
łyżka mąki graham
3 łyżki oleju wielkopolskiego  z bazylią: szukajcie go na stronie www.olejkonwenanse.pl 

Dodatkowo: 
dowolny sos(100g) – u mnie:
4 łyżki musztardy czosnkowej plus łyżeczka: oregano i  bazylii plus łyżka majonezu =mieszamy razem
dowolne składniki na wierzch : u mnie szynka, marynowane pieczarki i ser mozzarella tarkowany
na wierzch suszona bazylia-łyżeczka czubata

Robimy!
Mąki przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.
Szykujemy wyższe naczynie minimum 500ml objętości:
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej i cukier oraz mąki graham i mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie pracować, może wychodzić z naczynia
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na miękką kulkę.
Ciasto ma być miękkie i uginać się pod dotknięciem palca.
Opruszamy mąką podczas wyrabiania tak, aby nie kleiło się do palców.

Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto powinno zwiększyć objętość.

Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto z miski (nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.
Ja robię to na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Polewamy naszym sosem, wykładamy składniki (szynka, pieczarki, ser, posypujemy lekko bazylią)
Odstawiamy na 10 minut.

Pizzę pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w systemie góra / dół.
Zajadamy!

 


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *