Pizza Caprese z anchois i suszoną cebulką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pizza, która was urzekła. Mnie także powiem nieskromnie.
Ciasto to już robię z automatu, nawet nie odmierzam.
🙂
Przepis jest boski, sprawdzony i zawsze się udaje.
Prosta pizza bez wyrabiania -tutaj jest przepis krok po kroku.
Ale przypomnę wam podstawy, spokojnie.
Do tego kompozycja na wierzch i można zajadać!

Co nam trzeba?
ciasto na 4 -6 osób:

500g maki pszennej
300ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki) pamiętajcie, aby świeże były!
3-4 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli i cukru
na wierzch:
3-4 łyżki przecieru pomidorowego (ja kupuje w dużej butki w Biedronce)
świeża bazylia-dobra garść liści
2 kulki mozarelli
2-3 pomidory-zależy jakie duże-u mnie średnie
mały słoiczek rybek anchois
dodatkowo mozarella w wiórkach do posypania
plus suszona cebulka-2 łyżki

Robimy!
Mąkę przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, cukier i mieszamy.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na miękką kulkę.
Ciasto ma być miękkie i uginać się pod dotknięciem palca.
Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut.
Ciasto nam porządnie wyrośnie!

Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto (nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.
Ja wyściełam blachę do pieczenia papierem i rozciągam na całości.
Polewamy przecierem pomidorowym.

Posypujemy siekaną bazylią
Zdjęcie

układamy rybki anchois

Układamy pomidory

Układamy mozarelle w plastrach

Posypujemy mozarellą w wiórkach

Pizzę pieczemy około 30  minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w systemie góra / dół.

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

2 odpowiedzi do “Pizza Caprese z anchois i suszoną cebulką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *