Pikle z curry i nutą musztardy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne, lekko ostre/ słodkie…
Idealne na kanapki!
Idealne z dużych ogórków- nawet lekko już przerośniętych.

Co nam trzeba?
Używamy szklanki 220ml

3 kg ogórków
1 szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
pieprz czarny ziarnisty -po 4-5 kuleczek na słoik
ziele angielskie – po 2-3 kuleczki na słoik
liść laurowy – po listku na słoik
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru

 

Robimy!

W garnku gotujemy wodę wraz z cukrem, solą, curry i musztardą i octem. Ogórki obieramy ze skórki (jak brzydka) lub w ładnej skórce zostawiamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie  plasterki.
Do wyparzonych, czystych  słoików wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele  i listek,
a  następnie dość ciasno upychamy pokrojone w plastry ogórki.

Zalewamy ciepłą zalewą.
Słoiki pasteryzujemy 7-10 minut.

Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *