Pierogi nadziane szczupakiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na Święta muszą być pierogi!
Na Święta musi być rybka!
A gdyby tak połączyć te smaki?
🙂
Szybciutko kupcie szczupaka ( albo np. sandacza) i do dzieła!

CIASTO:
pół kg mąki pszennej
150ml wody bardzo ciepłej
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
1 szczupak-do 1 kg
pęk natki pietruszki
Sól, pieprz
szklanka bułki tartej
3 łyżki oleju
garnek  z wodą

Robimy!

Szczupaka patroszymy, skrobiemy, oczyszczamy, myjemy dokładnie.
Dzielimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy około 25-20 minut.
Po tym czasie obskubujemy mięso od ości i lekko podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki oleju i bułkę tartą.
Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek.
Wbijamy jajko i dajemy szczyptę soli.
Zagarniamy nożem mąkę z jajkiem.
Znów robimy dołek i dodajmy po trochu wody, do wykorzystania całości.
Ja zagarniam nożem cały czas mąkę „siekając” z wodą
Wyrabiamy ciasto  w rękach. Ciasto nie może się kleić do rąk!
Ale nie może być też twarde.
Ja daje zawsze 100ml wody i wyrabiam -jak mi za mało to dodaje dalej.
Jak się klei to obsypuje ręce mąką i wyrabiam.
Dzielę na 2 części.
Ciasto-pierwszą część  rozwałkowujemy  na stole na grubość około 3mm.
Wykrawamy szklanką krążki, nakładamy  spora porcję farszu i zwijamy brzegi uciskając porządnie.
I tak do wykorzystania wszystkich krążków.
Z pozostałości między krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy.
I tak do wykorzystania ciasta.
Tak samo robimy z 2 częścią ciasta.
Z takiej porcji powinno wyjść ok 60 pierogów.
Jak zostanie farszu, dorabiamy ciasta i bawimy się dalej.
Wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju  i od chwili wypłynięcia gotujemy minutkę.
Wyjmujemy!
Wyborne po podsmażeniu!

Krok po kroku!







 

 

 

Wytrawne potrawy wigilijne


Pierogi na Wigilię II edycja

Print Friendly, PDF & Email
8Shares

2 odpowiedzi do “Pierogi nadziane szczupakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *