Pasztet z cukinii

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Cukinii nigdy dość.
Tania, smaczna i można wymyślać i wymyślać.
Tym razem postanowiłam pokombinować i wymyśliłam pasztet.
No i wyszedł niezły PASZTET 😀

Prosto się robi, a efekt powalający!
Doskonały na zimno i na ciepło! Pyszny!

Co nam trzeba?
1 duża cukinia
1 duża marchewka
1 pietruszka
pół średniego selera
1 duża cebula
4 jajka
1 szklanka (200g) bułki tartej.
1 pęczek natki pietruszki
po 1/2 łyżeczki soli, curry, pieprzu ziołowego, kolendry, papryki słodkiej
pieprz czarny-mała płaska łyżeczka

Robimy!
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki.
Z cukini usuwamy pestki.
Wszystko kroimy w mniejsze kawałki.
Wrzucamy warzywa po kolei do robota kuchennego na oczka jak do placków ziemniaczanych- czyli na małe, tak aby wyszła nam papka.
Odsączamy nadmiar wody
Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy. Mieszamy do jednolitej masy.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do masy
Szykujemy formę-podłużną natłuszczamy i lekko obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy masę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy w systemie góra/dół około 1 godziny.
Ja nastawiam na 50 minut i obserwuję czy jeszcze 10 czy też wystarczy.
Chodzi o to, aby się nie spalił na wierzchu za mocno.

Na początku pasztet jest mięciutki, póki ciepły.
Po pobycie w lodówce pięknie się kroi.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

Jedna odpowiedź do “Pasztet z cukinii”

  1. Powiem ci szczerze, że jest to bardzo ciekawy pomysł i przepis, na dzisiejszej Wigilii posmakował mi , myślę, że jak najdzie wena to chętnie wypróbuję przepis 🙂 Pozdrawiam Aga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *