Pasta z soczewicy z dodatkiem sezamu i oleju z pestek truskawki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Są takie dni, gdy strasznie nie chce się jeść mięsa…
Szynka na kanapce się nudzi, żółty ser także. Z ratunkiem przychodzi pasta!
Ale nie taka zwykła. Szukam pomysłów i rozwiązań
Z pomocą przyszedł mi tu sklep Efavit i ich wspaniały olej

Co nam trzeba?
Soczewica- 100g suchej
po 1/3  płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, łyżeczkę ziół prowansalskich
Olej z pestek truskawki
łyżkę zmielonych ziaren białego sezamu (wcześniej ziarna leciutko prażymy na suchej patelni)

Robimy!

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Około 35-40 minut.

Blendujemy na dość gładką masę i dodajmy przyprawy


Wlewamy 2 łyżki oleju z pestek truskawki i dodajmy sezam


Całość wyrabiamy na gładką masę.
Zajadamy z chlebkiem i świeżymi kiełkami.

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *