Pan schab z warzywami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Klasyczny schabowy? Owszem, pyszny!

Warto jednak pokombinować i odkryć to mięso na nowo.

Na przykład w zapiekance z warzywami. Prosto, smacznie i starczy na 2 dni.

Potrzebujemy:

6 kotletów ze schabu

1,5 – 2 kg ziemniaków

5 dużych marchwi -można i więcej

mały gęsty jogurt np. grecki

szklankę mleka

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.

łyżeczkę oleju lub oliwy

Przyrządzamy:

Kotlety rozbijamy dość cienko na duże płaty, nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką

Ziemniaki i marchew tniemy w plasterki- solimy.

Brytfankę smarujemy oliwą i kładziemy warstwę ziemniaków i marchewki (wymieszane)

Na to dwa płaty schabu. znów trochę warzyw i znów schab, znów warzywa i schab i na wierzch ziemniaki.

To wszystko zalewamy sosem: jajka rozbijamy i mieszamy na jednolitą pianę, dolewamy jogurt i mleko.
Mieszamy, przyprawiamy i zalewamy ułożone składniki. Na wierzch posypuję pieprzem.

Pieczemy godzinkę w 180 stopniach

Uwaga! Po 45 min zdejmuję wierzch brytfanki i wtedy ładnie się zapieka i zyskuje chrupkości.

Smacznego!!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

5 odpowiedzi do “Pan schab z warzywami”

    1. Też kiedyś tak miałam. Jak trafiłam na jakiś rodzaj ziemniaków . A robiłam już kilkanaście razy. Ziemniaki dużo dają

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *