Orzechowiec na cieście francuskim

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ciasto tak pyszne, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Hit mojej mamy!
Kruche ciasto-francuskie- robione w domku! No i obłędna masa orzechowa. Własna
Mistrzostwo!

Co nam trzeba?
ciasto:
14 dag mąki pszennej
14 dag masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
masa:
20 dag orzechów włoskich
20 dag cukru zwykłego
1 łyżka cukru z wanilią
3 jajka + 1 białko (od żółtka co do ciasta)

Robimy!
Ciasto :
Siekamy nożem masło z mąką i żółtkiem, dodajemy  i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części i schładzamy pół h.
Masa:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Następnie wbijamy po jednym żółtku i na koniec dodajmy zmielone orzechy włoskie.
Mieszamy całość na jednolitą masę
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt każdą z dwóch porcji ciasta.
Układamy pierwszy z nich na blaszce, wyściełanej papierem do pieczenia.
Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut- jak się ładnie zrobi na złoty kolor.
Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto  i kroimy jeszcze gorące na kwadraty. Potem się kruszy.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
9Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *