Orkiszowe drożdżowe racuchy z jabłkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Jak szybko zrobić śniadanie/ kolację dla dzieci? Przy okazji dla siebie 🙂
Wystarczy kilka składników i gotowe!
Aby było jeszcze zdrowej mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową.
Może nam nie wyrosną mocno, ale będą tak samo smaczne!
Oczywiście potrzebna jest też dobra patelnia.
U mnie bezcenna i wspaniała Ballarini ferrara


Co nam trzeba?
zaczyn:
10 g świeżych drożdży +100ml ciepłego mleka +łyżka cukru +łyżka mąki orkiszowej lub razowej (bez mąki też wyjdzie)
ponadto:
200g mąki orkiszowej
200ml jogurtu naturalnego pitnego (może być kefir)
1 jajko
1,5 łyżki cukru pudru
2 jabłka tarkowane na papkę lub drobne wiórki (lub gotowy słoiczek musu jabłkowego)
olej – do smażenia
cukier puder  do posypania

Robimy!
Robimy zaczyn z podanych składników i odstawiamy na 15 minut
Do dużej miski dodajemy mąkę, jogurt, cukier, roztrzepane jajko i zaczyn. Mieszamy całość-na koniec dodajemy jabłko
Na rozgrzaną patelnie, natłuszczoną olejem (ja na swojej użyłam minimalnie -smarowałam tylko pędzelkiem)
nakładamy łyżką stołową porcje, aby powstały nam niewielkie krążki. Smażymy na złoto z każdej strony.
Podajmy z cukrem pudrem!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 Replies to “Orkiszowe drożdżowe racuchy z jabłkami”

  1. Przepis jest błędnie napisany ,ponieważ nie daje się tyle drożdży na tę ilość mąki. Brak jest soli. Proszę nie wprowadzać ludzi w błędy bo się zniechęcą w gotowaniu.

    1. Owszem wkradł się błąd. Powinno być 10 g. Dziękuje za uwagę, już zmieniam.
      A sól? Jak pani potrzebna może Pani dodać. Ja nie potrzebuję do racuchów soli.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *