Omlet z sardynkami i młodym mniszkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny omlet z dodatkiem rybki w sosie pomidorowym obsypany bogactwem natury. Darmowej!!!
Takie śniadanko doda wam mocy i energii.
A do tego jakie to pyszne jest!
Dlaczego warto jeść mniszka pisałam już TUTAJ

Co nam trzeba?
Na jeden duży, gruby dla 2 osób:
4 jajka
3/4 szklanki mąki reszelskiej od Młynomag
100ml łyżki mleka lub śmietany 12%
sól-płaska łyżeczka, pieprz czarny-pół łyżeczki
na wierzch: puszka sardynek w sosie pomidorowym
kilka plasterków sera-u mnie salami okrągły
garść posiekanego mniszka lekarskiego
(młode świeże listki zebrane z dala od ulic i traktów psich )

Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę, nie może być za gęste!
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę bądź mleko.
Cała masa ma być lekko gęsta.
Jak wyszła wam za gęsta dodajcie mleka.
Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam dużej jak talerz obiadowy) , lekko natłuszczamy -ja olejem kokosowym i wlewamy masę.
Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć. Po około 10 minutach powinno już być dobrze.
Przewracamy omlet na drugą stronę i na gorący wierzch wykładamy z puszki nasze sardynki, na to układamy plasterki sera
Przykrywamy i pozwalamy, aby zapiekła się druga strona, a ser rozpuścił.
Podajemy cieplutki posypując posiekanym mniszkiem.
Zajadamy!
Ja kroję jak pizzę w trójkąty 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *