Omlet reszelski z boczkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny, ale to przepyszny!
Sycący, pachnący, omlecik idealny!!!

Co nam trzeba?
Na jeden duży, gruby dla 2 osób:
4 jajka
3/4 szklanki mąki reszelskiej od Młynomag
100ml łyżki mleka lub śmietany 12%
sól-płaska łyżeczka,
pieprz czarny-pół łyżeczki
na wierzch:
paski boczku parzonego: 3-4
50g sera mozarella w wiórkach
świeże kiełki – ewentualnie szczypiorek

Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę, nie może być za gęste!
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę bądź mleko. Cała masa ma być lekko gęsta. Jak wyszła wam za gęsta dodajcie mleka.
Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam dużej jak talerz obiadowy) , lekko natłuszczamy -ja olejem kokosowym i wlewamy masę. Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć.
Po około 10 minutach powinno już być dobrze.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy lekko boczek, aby zrobić się chrupiący
Przewracamy omlet na drugą stronę i na gorący wierzch układamy plasterki boczku i posypujemy serem mozarella
Przykrywamy i pozwalamy, aby zapiekła się druga strona, a ser rozpuścił.

 

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *