Omlet na białkach z szynką i koperkiem-dieta wątrobowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na diecie wątrobowej należy uważać z jajkami-zwłaszcza żółtkami.
A ja uwielbiam omlety! Zrobiłam więc bez żółtek!

Co nam trzeba?
2 duże jajka- białka z nich są potrzebne
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 plastry szynki drobiowej- gotowanej lub pieczonej.
świeży koperek
1/3 łyżeczki soli.
Ketchup
Uwaga!! Można zrobić z 3 białek wtedy odpowiednio 3 łyżki mąki  i 3 łyżki jogurtu, 3 plastry wędliny.

Robimy!
Jajka myjemy-oddzielamy żółtka od białek (żółtka dorzuciłam dzieciom do jajecznicy).
Biała roztrzepujemy trzepaczką/widelcem, dodając jogurt naturalny i sól
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę.
Szynkę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do masy.
Masę omleta wylewamy na patelnie do smażenia naleśników, bądź inną teflonową, gdzie nie trzeba używac tłuszczu.
Ewentualnie kapkę oliwy z oliwek można dać jak już trzeba/bądź oleju rzepakowego.
Na małym ogniu pieczemy z każdej strony-trwa to około 5 minut.
Podajemy ze świeżym koperkiem i kleksem ketchupu.
Smacznego!!!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *