Omlet graham z kiełbaską

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dla mnie nie ma weekendu bez omleta. To już must have w moim domku.
A taki w zdrowszej wersji można połykać z przyjemnością.
Dziś bardziej treściwie bo z mięsną wkładką 🙂

Co nam trzeba?
Na jeden duży, gruby dla 2 osób:
3jajka
3/4 szklanki mąki graham od Młynomag
100ml mleka lub śmietany 12%
sól-płaska łyżeczka, pieprz czarny-pół łyżeczki
małe pętko dobrej kiełbasy
żółty ser-kilka plasterków

Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę.
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę bądź mleko.
Cała masa ma być lekko gęsta.
Jak wyszła wam za gęsta dodajcie mleka.
Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki
Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam dużej jak talerz obiadowy) , lekko natłuszczamy -ja olejem kokosowym i wlewamy masę.
Od razu wrzucamy do niej w odstępach plasterki kiełbasy
Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć. Po około 10 minutach powinno już być dobrze.

Przewracamy omlet na drugą stronę i na gorący wierzch wykładamy plasterki sera
Przykrywamy i pozwalamy, aby zapiekła się druga strona, a ser rozpuścił.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *