Omlet buraczany z kabanosem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny kolorowy omlet przykuje wzrok nawet niejadka.
Jest pyszny i pełen dobroci!

 

Co nam trzeba?
sok z buraka   -100ml
4 jajka
100ml kefiru/maślanki
szczypta soli/pieprzu
200 g mąki pszennej- można użyć innej. U mnie Młynomag
kabanos- jeden duży
świeża rukola
opcjonalnie ser w plastrach

Robimy!
Jajka rozbijamy do  miski wlewamy i miksujemy na puszysto.
Dodajmy sok z buraka, miksujemy dalej. Dodajemy kefir, sól, pieprz i na koniec mąkę i miksujemy.
Ciasto ma być lekko gęste. Rozgrzewamy patelnie z łyżeczką oleju kokosowego lub rzepakowego.
Wylewamy naszą masę i na małym ogniu pod przykryciem czekamy aż się zetnie 5-6 minut.
W tym czasie dowolne dodatki do naszego omleta dorzucamy. Ja akurat kabanosa
Gdy podważając lekko omlet się nie rozpada delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki przewróciłam.
Posypujemy świeżą rukolą

Można podać dodatkowo z  rukolą i serem.

Propozycja powstała na blogu Po pierwsze Matka po drugie tez Kobieta jako współpraca z Oryginalny sok
TUTAJ macie inne sokowe inspiracje

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *