Nasiona konopi-czyli Omega-3 i Omega-6

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Od jakiegoś czasu intrygowały mnie te nasionka, aż firma Olinii postanowiła uraczyć mnie paczuszką.
Nie to nie jest marihuana, oj nie 🙂 te są takie do JEDZENIA
Bo jak wpiszecie w gogle nasiona konopi to wyskakują takie posty właśnie 😀
Nasiona konopi najczęściej kojarzą się z nasionami kupowanymi w celu nielegalnej hodowli marihuany.
Nasiona konopne, które można kupić w sklepach, nie są nasionami marihuany.
Wyróżnia się bowiem dwa rodzaje konopi: konopie siewne (Cannabis sativa), czyli konopie przemysłowe, które mogą być uprawiane w krajach Unii Europejskiej, i konopie indyjskie (Cannabis indica), czyli marihuanę. źródło

Powiem Wam szczerze, ze pokochałam je! Są mega pyszne!
Zwłaszcza lekko podprażone na suchej patelni.

Nasiona konopi Olini to najświeższe ziarna konopi siewnej.
Są wyjątkowo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w zdrowej kuchni i kosmetyce.
Zawierają dużą ilość  błonnika, zdrowego roślinnego białka oraz cennych minerałów i witamin.

Właściwości:

Nasiona konopi zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, które zapewniają zdrowe funkcjonowanie i regulację naszego organizmu:

• niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9), które wspomagają pracę serca i regulują poziom cholesterolu w organizmie

• lekkostrawne, wartościowe białko roślinne

• większość odżywczych minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)

• błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie oraz powoduje uczucie sytości, wspomagając zdrowe odchudzanie

• witaminy z grupy B oraz witaminę E

Nasiona konopi pomagają w regeneracji komórek ciała, a nawet zwalczaniu komórek nowotworowych.

Znakomicie sprawdzają się w kosmetyce, widocznie poprawiając stan skóry i włosów.

Zastosowanie:

Ziarna konopi to smaczny i zdrowy dodatek:

– Do pieczywa i wypieków,

– Do kasz, owsianek, musli

– Do makaronów i innych dań gorących,

– Do sałatek i zimnych przekąsek.

Świetnie sprawdzą się zarówno w zdrowych wypiekach, jak i dodatek do zimnych i ciepłych potraw.

Są znakomitym dodatkiem w dietach zdrowotnych, dla osób odchudzających się, a także wegetarian i wegan.

Szeroko stosuje się je także w kosmetyce, pomagają na skórę trądzikową, łuszczycę i inne schorzenia skóry.
Świetnie wpływają na kondycję włosów.

Na stronie dostępne w paczuszkach 200g i 400g

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi do “Nasiona konopi-czyli Omega-3 i Omega-6”

  1. Znam i lubię 🙂 chociaż kiedyś kupiłam takie z łuską na bazarze i przez tę łuskę to się tylko na mleko nadają bo twarda i nieprzyjemna w jedzeniu. Piszesz,, najświeższe,, to jak tam ta łuska nie zgrzyta w zębach…?

      1. Hmmm to co na fotce widzę to jest z łuską… ale rozumiem, że mięciutkia 😉 Bo takie bezłuskowe konopie też są ale to zupełnie inaczej wygląda…. Pozdrawiam 🙂

        1. Może i z łuską 😀 Ziarenka są takie chrupiące, ze nie znam się czy to łuska czy takie mają być 🙂
          Pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *