Namoura- ciasto z kaszy mannej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Natknęłam się przypadkiem na zdjęcie,
kliknęłam (doradca smaku) w nie i uśmiechnęłam się szeroko.
Kasza manna, wiórki kokosowe.
No super!

Polecam Wam to arabskie proste ciasto bez jajek i bez mąki!

Co nam trzeba? 
Szykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20
szklankę 220ml

Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag)
Wiórki kokosowe- pół szklanki
Mleko- szklanka
Olej rzepakowy szklanka
cukier- pół szklanki
łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop cukrowy:
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny

Robimy!
Szykujemy 2 miski
W jednej mieszamy składniki stałe:  kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i  proszek do pieczenia, a w drugiej mokre:  mleko z olejem.
Mokre dodajemy do suchych i mieszamy.
Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut,
ciasto ma się  lekko zarumienić.

Szykujemy syrop cukrowy:
Wodę gotujemy, wsypujemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, na koniec dajemy sok z cytryny.

Studzimy, będzie dość gęsty.
Ciasto kroimy w kostkę i polewamy każdy kawałek syropem.
Odstawiamy, aby ciasto przeszło.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Namoura- ciasto z kaszy mannej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *