Mus jabłkowo-malinowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Uwielbiam zimą wyjadać jabłuszka. Wracam do smaków lata.
Tym razem jednak postanowiłam jabłuszka zmieszać z pachnącą maliną.
Efekt?
Wow i w smaku i kolorze.
Polecam.

Co nam trzeba?
W zależności ile chcecie mieć słoiczków.
Ja przerobiłam 5kg papierówek i na tę ilość użyłam kilogram malin.
Dodatkowo dałam kilogram cukru.
Nie trzeba więcej gdyż jabłka i maliny słodziutkie!
Robimy!
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki i sam miąższ wrzucamy do garnka.
Podlewamy około 200ml wody i na małym ogniu pozwalamy jabłuszkom się rozpaść. Dorzucamy maliny, cukier i  podduszamy jeszcze z 5 minut. Wszystko pięknie nam się rozpadnie. Ja dociskam wszystko taką praską do ziemniaków, a można użyć po prostu blendera.
Pakujemy w wyparzone słoiczki i pasteryzujemy około 10 minut.
I już!

Print Friendly, PDF & Email
40Shares

4 Replies to “Mus jabłkowo-malinowy”

Pozostaw odpowiedź Globfoterka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *