Murzynek na mące żytniej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Moje wspomnienie dzieciństwa…
Pyszny murzynek oblany dużą ilością mlecznej czekolady…

Dzięki przepisowi od Hanki Dwie, lekko zmodyfikowałam i wyszło Mega Pyszne Ciasto!!!

Co nam trzeba

3/4 kostki margaryny (Kasia)
pół szklanki mleka
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
5 jaj
2 szklanki mąki żytniej (może być pszenna jak brak)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Robimy!!!

Zagotować margarynę z mlekiem,  cukrem  i  kakao.
Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Odlać troche do szklanki na później- do polania ciasta.
Lekko studzimy.
Dodajemy do masy dobrze mieszając  jajka , mąkę, proszek do pieczenia.
Mieszamy  i wylewamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą bądź mąką.
Nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. W systemie góra/dół
Ciasto studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach i po około godzinie polewamy z wierzchu odstawioną wcześniej polewą.
Może nam  już zastygnąć, więc wstawiamy na chwilę do ciepłej wody
Pyyyycha!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

8 odpowiedzi do “Murzynek na mące żytniej”

  1. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Środek lekko mi się zapadł, ale o dziwo, nie ma zakalca. Niewiarygodne, że z mąki żytniej wyszedł tak pyszny, tak puszysty murzynek. Ogólnie trzymałam się przepisu, tylko dałam więcej kakao i zamiast margaryny masło. Pycha!
    Dzięki za przepis 🙂

  2. Murzynek już wyjęty i spróbowany – ciasto wyszło bardzo puszyste i smaczne. Polecam 🙂
    (zrobiłam wariant z mąką pszenną)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *