Muffinki kakaowe z lukrem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tak proste, że aż strach…
Tak szybkie,  że aż strach…
Hehehe, ale co tam się bać. Robić i jeść!
Pięknie ozdobić i wcinać!
😀
Przepis używany już wiele lat, zawsze wychodzi

Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej tortowej
180 g cukru
2 łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 ml oleju
3 jajka
lukier: 3 łyżki cukru pudru + łyżka ciepłej wody
posypka: zielony maczek od Cukieteria
papilotki zwykłe lub od Papilart

Robimy!
Najpierw suche składniki mieszamy ze sobą w misce:  mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki: żółtka jaj, mleko i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z naszą masą.
Masa będzie puszysta i napowietrzona, co nada miękkości i puszystości naszym babeczkom

Ciasto wlewamy do foremek na muffiny do 3/4wysokości.
Upiekłam wersję zwykłą i z owocami.
Ja wrzuciłam kilka kuleczek porzeczki, gdyż napełniłam do połowy i zalałam do ko3/4 wysokości-można dowolny owoc, a można bez niczego upiec. Około 30 minut w 180 stopniach. Lukrujemy, posypujemy i babach! Gotowe!


Print Friendly, PDF & Email
7Shares

Jedna odpowiedź do “Muffinki kakaowe z lukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *