Młoda cukinia faszerowana szpinakiem zapiekana z mozarellą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

 

Młoda cukinia jest tak pyszna, że zajadam się nią kilka razy w tygodniu.
Jedną z nich jest faszerowanie na różne sposoby.
I tak powstało takie oto danie!

Co nam trzeba?
3 młode cukinie
paczka szpinaku BABY
200g mięsa mielonego z szynki lub drobiowe (nie jest konieczne -może być tylko z zieleninką)
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
opakowanie wiórków mozarella

Robimy!
Cukinie myjemy i przecinamy  na dwie długie połowy.
Drążymy środek, aby powstały nam korytka.
Lekko solimy wydrążone cukinie. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie obsmażamy mięso-doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie szpinak.
Będzie on nam malał i malał, aż zostanie mała kupka zieleniny 🙂
Dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i sól i pieprz do smaku.
Mieszamy z mięsem mielonym
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i układamy na blaszce. Obficie posypujemy serem mozarella.
Zapiekamy około 25min w temp 180 stopni, aż ser nam się zarumieni.
Podajemy z ketchupem.
Smacznego!
Danie może być bez mięsa, wtedy jest typowo wegetariańskie.

Cukinia 2014

 

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

2 odpowiedzi do “Młoda cukinia faszerowana szpinakiem zapiekana z mozarellą”

  1. Witaj od niedawna jestem na Twoim blogu i zaczynam sobie go przeglądać. Przepisy bardzo fajne przepisy, a ten przypadł mi do gustu;-) bardzo lubię cukinię faszerowaną z mięsem mielonym, ale nigdy nie łączyłam tego ze szpinakiem i mozzarelą? W przyszłym tygodniu napewno wypróbuję;-)

    1. 🙂 Dzięki! Miło czytać takie komentarze. Ja taki kombinator jestem i połączenie jak dla mnie wyszło pyszne! Ja uwielbiam szpinak Mam nadzieję, że ci posmakuje. Daj znać koniecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *