Mleczne babeczki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Muffinki dziś w lekko innym wydaniu.
Robione z użyciem mleka!
Smak pyszny jak zawsze!
A dzieci uwielbiają chwytać i zajadać ze smakiem!
Zapraszam po przepis

Co nam trzeba?
szklanka 250ml do odmierzania

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru brązowego
1 lekko czubata  łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka najlepiej 3,2%
3/4 szklanki oleju rzepakowego
na wierz: lukier, kolorowe posypki itp. Dowolnie

 

Robimy!
Szykujemy sobie dwie miski.

MISKA SUCHA: wsypujemy  mąkę,  cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy

MISKA MOKRA: wbijamy całe jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do jajek wlewamy olej i mleko i miksujemy całość na niskich obrotach. Wystarczy chwilę, aby ładnie nam się połączyło

Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy mikserem na niskich obrotach, aż nam się ładnie wszystko połączy.

Ustawiamy papilotki do muffinek i napełniamy do 3/4 wysokości.
Ja papilotki wkładam do formy na muffinki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, góra/dół około 20-25 minut. Zaczną nam lekko pękać i się zarumienią.
Najlepiej sprawdźcie suchym patyczkiem czy już są w środku upieczone.

Wystudzone zdobimy wedle upodobań. Można polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub jak ja, lukrem i posypką.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *