Mini omleciki truskawkowo-śmietankowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Te omleciki są tak puszyste, tak smaczne, że dwa gryzy i ich nie ma.
Serio!
Robi się szybko i łatwo. Zapraszam po przepis.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


Co nam trzeba?
Na ciasto:
4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru pudru
Masa:
opakowanie gęstego jogurtu greckiego 200g -musi być bardzo gęsty.
4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
olej kokosowy do smażenia (chyba, że ma ktoś patelnię do smażenia bez tłuszczu)
cukier puder do posypania


Robimy!
Jogurt mieszamy z dżemem i schładzamy pół h w lodówce.
Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dajemy po kolei po jednym żółtku- do wykorzystania, cukier puder.
Cały czas miksujemy na małych obrotach.
Dodajemy dalej jogurt naturalny i na końcu wymieszane ze sobą mąki- po łyżce, cały czas miksując
Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju i nakładamy łyżką placuszki- mają być małe krążki.
Pilnujemy aby się nie przypaliły, tylko zarumieniły i przewracamy na drugą stronę.
I tak po kolei. Studzimy nasze placuszki, a następnie każdy lekko zginamy na pół. Przyciskamy lekko na 5 minut.
Każdego omlecika nadziewamy naszą masą i schładzamy w lodówce około godzinki (masa musi nam zgęstnieć)
Omleciki opruszamy cukrem pudrem.
Smacznego.


Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Print Friendly, PDF & Email
5Shares

Jedna odpowiedź do “Mini omleciki truskawkowo-śmietankowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *