Amerykanki.
Ciacha duże jak spodki 😀
Oblepione lukrem. Mniam.
Uwielbiam
Zrobiłam sobie domową wersję. Po pierwsze w wersji mini, do tego lekko inaczej 😉
Ponieważ polewą obsmarowałam nie spód, a stożek. 🙂
Co nam trzeba?
125g margaryny
125g cukru
1 jajo
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki migdałowe Helio
Polewa biała Helio
Robimy!
Szykujemy mikser i miskę. Miksujemy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wbijamy jajo, dodajemy sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy cały czas na jednolitą masę.
Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką placuszki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 12 minut. Tak aby leciutko się zaczęły rumienić po bokach. Leciutko!!!
Tradycyjnie powinno się polać płaską stronę, ale ja polałam sobie stożek. A co! wy możecie jak chcecie.
Polewę z białej czekolady Helio podgrzewamy i rozsmarowujemy na ciachach.
Posypujemy płatkami migdałowymi Helio i odstawiamy aby wszystko ładnie zastygło. Zajadamy!!!