Mielone na bogato w aromacie bazyliowym z nutką chili

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Tradycyjne mielone od dziś idą na bok.
Takie połącznie, które widzicie na zdjęciu to absolutne mistrzostwo.
Kotlety i pachną, wyglądają i smakują.
A zapach jest absolutnie nęcący nasze zmysły.
Do tego dodatek pieczonych ziemniaczków, aromatyczne maślane pieczarki i obiad IDEALNY
To tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Co nam trzeba?
1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 namoczona bułka pszenna
1 duża cebula (lub 2 małe)
1 czubata łyżka jagód goji (namaczamy je w 3 łyżkach ciepłej wody na 10 minut)
zioła:
2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 mała papryczka chili-dobrze posiekana na drobniutko
100 g sera pleśniowego- u mnie gold
2 jajka
100g bułki tartej
do smaku: płaska łyżeczka soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki; po pół łyżeczki: ostrej papryki, tymianku
Olej wielkopolski z bazylią do smażenia: szukajcie go na stronie www.olejkonwenanse.pl

dodatkowo: 500g młodych pieczarek plus szczypta soli i czubata łyżka masła

Robimy!
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na szklisto na łyżce oleju rzepakowego.
W dużej misce mieszamy mięso mielone, z namoczoną i rozdrobnioną bułką tartą.
Dodajemy odsączone jagody goji, cebulkę, zioła, papryczkę, przyprawy.


Odstawiamy na 10 minut, aby mięso przeszło ziołami.
Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i pokruszony ser pleśniowy.
Wyrabiamy całość i formujemy kotlety.
Smażymy na oleju rzepakowym na złoto z każdej strony (około 15 minut)
Ja najpierw rozgrzewam olej, kładę kotlety, po minucie zmniejszam ogień i pod przykryciem pozwalam im dojść w środku około 10 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę,  przekręcam je na drugą stronę, smażę około 5 minut i są gotowe.

Pieczarki.
Po zdjęciu kotletów z patelni, na tej samej, wrzucamy masło-rozpuszczamy je i wrzucamy umyte, całe pieczarki.
Podsmażamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i pod przykryciem podduszamy je ok 10 minut. Odkrywamy i podsmażamy, tak aby woda całkowicie odparowała. Solimy lekko do smaku.

Smacznego!

 


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

2 odpowiedzi do “Mielone na bogato w aromacie bazyliowym z nutką chili”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *