Mięciutka babka cytrynowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Wielkanoc bez babki? Niemożliwe!
Pulchna, pachnąca cytryną i przepyszna.
Do tego prosta i szybko się robi.
Trzeba coś więcej?
Tylko składników

Co nam trzeba?
200g masła
2 jajka
200 g cukru (oryginalnie było 300), ale dałam mniej i tak wyszło słodko
120g śmietany 12%
sok wyciśnięty z cytryny
skórka starta z tej cytryny
300 g mąki
2plaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Robimy:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka -całe-, dodajemy śmietane i roztopione masło oraz sok z cytryny i tartą skórkę. Wszystko miksujemy na puszystą jednolitą masę.
Dodajmy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-stoponiowo-cały czas miksując. Aż do uzyskania jednolitej masy-będzie dość gęsta.
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i obsypujemy bułką  tartą.
Zdjęcie
Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Podajmy polana lukrem lub obsypaną cukrem pudrem.
Smacznego!

ZdjęcieZdjęcie

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki
Babki Wielkanocne 2015
Wielkanocne Smaki - edycja V

Print Friendly, PDF & Email
7Shares

Jedna odpowiedź do “Mięciutka babka cytrynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *