Mazurek z czekoladowym kajmakiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Mazurek pełen pysznej kajmakowo-czekoladowej masy idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Co nam trzeba?
Składniki na kruchy spód:
200g mąki pszennej,
150g  mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
tabliczka mlecznej czekolady
100g miękkiego masła
wiórka kokosowe
krokant orzechowy
posypki

Robimy!

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem  nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Wtedy zagniatamy już ręcznie.
Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę.
Owijamy w  folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-40 minut.

Rozkładam papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt. Tym razem powstało koło
Można boki podnieść, można robić wałeczki-  dowolnie.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kajmaku (ważne by był on lekko ciepły, minimum to temperatura pokojowa, a najlepiej zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie na kilka minut)
Mieszamy razem dodając masło

Naszą masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Zdobimy brzegi i „przegródki” wiórkami kokosowymi. Wnętrza przegródek wypełniamy krokantem i posypkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×