Mazurek śmietankowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kolejny pyszny mazurek, pełen śmietankowego nadzienia.
Do tego drobinki karmelu i czekolady.
Pyszności!
Zdolności plastycznych nie mam, zajączek więc jest jaki jest 🙂

Co nam trzeba?
na kruchy spód

100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru pudru
czubata łyżka śmietany  18%
szczypta soli

na masę:
opakowanie kremówki 36%- 300ml
cukier puder 2 łyżki
1 małe opakowanie mascarpone
łyżka żelatyny plus 4 łyżki ciepłej wody
na wzorki
kawałeczki 2 cukierków karmelowych rozpuszczone w łyżce w 3 łyżkach mleka
na zajączka i kleksy:
3  łyżki śmietany kremówki, pół tabliczki mlecznej czekolady
kilka kosteczek czekoladowych tarkowanych na wiórka
zielone listki jadalne do ozdoby i dowolnie co chcecie

Robimy!
Mąki mieszamy ze sobą.
Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i  cukrem pudrem. Dodać żółtko i  śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć  folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat/prostokąt jak chcecie,  lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni.
Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą.
Masa:

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Mieszamy z mascarpone i dajemy żelatynę.
Odstawiamy na pół h do lodówki. Lekko stężeje
Wykładamy na nasz mazurek.
Tworzymy króliczka (jak ktoś chce) i robimy łyżeczką wzorki
dowolne (misz masz) z polewy czekoladowej i karmelowej
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *