Mazurek śmietankowo-maślany

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kruchy spód, masa delikatnie śmietankowa z maślaną nutą, raz po raz nadgryzana z daktylem
Taki mazurek musi być na Wielkanocnym stole.
Jest bardzo prosty

Co nam trzeba?
na kruchy spód

100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru pudru
czubata łyżka śmietany  18%
szczypta soli

na masę:
budyń śmietankowy
mleko- 300ml
4 łyżki cukru
kostka masła (min 80%)

do ozdobienia daktyle pocięte w słupki
troszkę płatków migdałowych czy posypki wedle uznania

Robimy!
Mąki mieszamy ze sobą.
Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i  cukrem pudrem. Dodać żółtko i  śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć  folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować koło  (możecie inny jak chcecie) ,  lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni.
Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą.

Masa:

Budyń gotujemy według przepisu-na mleku z cukrem plus łyżka masła z naszej kostki. Studzimy, ale nie wkładamy do lodówki.
Masło (ma być w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszysto, aż będzie jasne i dodajemy po łyżce naszej masy budyniowej, ucieramy dokładnie i dopiero dajemy następną, aż do wyczerpania.

Masą smarujemy nasze kruche ciasto.
Z daktyli układamy palemkę.
Ja obsypałam delikatnie jeszcze płatkiem migdałowym
i kilkoma płateczkami kolorowymi
I już!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi na “Mazurek śmietankowo-maślany”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *