Mazurek migdałowy z masą kukułka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny mazurek pachnący migdałami i smakujący jak cukierki kukułka z karmelem.
To możliwe 🙂
Na Wielkanocnym stole nie może go zabraknąć.
Inspirowany kuchnią Lidla

Co nam trzeba?

Na kruche ciasto migdałowe:
70 g migdałów Helio,  zmielonych na mączkę
300 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
dodatkowo: puszka masy krówkowej kukułka Helio
płatki migdałowe Helio
Dowolne posypki!

Robimy!

Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przekładamy na blat.
Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól.
Łączymy składniki siekając, a następnie delikatnie i krótko  zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy  na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, formując prostokąt, z lekko podniesionymi brzegami. Zostawiamy sobie kawałek ciasta, aby zrobić palemkę ozdobną jak u mnie.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15minut. Nie spalcie ciasta! Ma być tylko leciutko zarumienione.
Wystudzony mazurek smarujemy masą kukułka, brzegi posypujemy płatkami migdałowymi i zdobimy posypkami wedle uznania.
U mnie bazie zastąpiły miętowe groszki, zielony maczek nadał wiosennego klimatu, różowe wiórki czekoladowe przypominają płatki kwiatów.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *