Marmoladka z papierówek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Uwielbiam polskie jabłka- a papierówki są tak wdzięcznym jabłkiem do przerabiania w kuchni!
Od kilku lat obowiązkowym punktem w mojej kuchni są marmoladki z papierówek.
Pokochał je zwłaszcza mój synek, który potrafi łyżką wyjadać ze słoiczka.
Ja używam ich do zimowych ciast, jak chce się poczuć zapach lata. A także do budyni czy jogurtu.
Robi się prościutko!! Zrobiłam już 1 partię i zamierzam zrobić kolejną.
Można zrobić także z innych jabłek, trzeba wtedy dłużej rozdrabniać-papierówki są miękkie i szybko to następuje.

Co nam trzeba?
Ja szykuję około 3-4kg papierówek- tak na oko
200g cukru (szklanka)
200ml wody (szklanka)
słoiczki- 100-200ml.

Robimy!
Jabłka myjemy i obieramy.
Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę
Wrzucamy do dużego garnka, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy te jabłuszka około 0,5 h.
Odkrywamy i dodajemy cukier-nie za dużo, bo jabłka i tak są słodkie. Mieszamy wszystko, aż zrobi nam się z jabłek papka.
Słoiki myjemy dokładnie, wyparzamy (ja polewam zagotowaną wodą z czajnika).
Jeszcze ciepłe jabłka wkładamy do słoiki-tak do szyjki słoika, nie po brzegi.
Zakręcamy.
Do garnka wkładamy ściereczkę na dno, wkładamy kilka słoików-nie za ciasno, aby się nie obijały o siebie.
Dolewamy wody do wysokości połowy słoików. Pasteryzujemy około 20min.
I tak wszystkie słoiczki.
Przechowujemy w chłodnym miejscu- najlepiej w piwnicy.
Polecam!
ZdjęcieZdjęcie

Jabłka wolności

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Jedna odpowiedź do “Marmoladka z papierówek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *