Lekki i zdrowy rosół wołowy z kaszą jaglaną

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Taki rosołek to ratunek na wszelkie zło.
Jak brzuszek boli, jak choroba łapie.
Na wołowinie, aromatyczny, ze zdrową marchewką, bardzo lekkostrawny i z oczyszczającą kaszą jaglaną.
Kichacie? Smarkacie? Dopadła was wirusówka?
Szybko robić taki rosołek i jeść co kilka godzin ciepły napar.

Co nam trzeba?
Na garnuszek 2-3 litry
Woda-wiadomo
Kawałek  dobrej wołowiny-ja kupuje głównie łopatkę -tak 400-500 gram
4 duże marchewki
sól
szklanka suchej kaszy jaglanej (200ml)

Robimy!
Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą.
zgotowujemy, zbieramy szumowinę z powierzchni-ja zbieram małym sitkiem
Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki.
Dodajemy do zupy.
Gotujemy minimum 2 h, Mięso ma się nam rozpadać.
Doprawiamy solą do smaku.
Kasze jaglaną gotujemy w oddzielnym garnuszku.
Suchą kasze opłukujemy w zimnej wodzie.
Szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklankami wody. Gotujemy około 15 minut od zagotowania. Wchłonie wodę.
Podajemy rosół z kaszą i jak ktoś chce z miękkim wołowym mięskiem.
Mięso można zjeść oddzielnie-jest bardzo smaczne!

 

 

Jesienne zupy

Zupa na jesień - edycja 2

Print Friendly, PDF & Email
5Shares

3 odpowiedzi do “Lekki i zdrowy rosół wołowy z kaszą jaglaną”

  1. ja w moim rodzinnym domu jadałam rosół co niedzielę:) bywało, że na niego narzekałam ale teraz tak strasznie mi go brakuje:( ostatni raz to chyba z rok temu już jadłam rosół… muszę spróbować z kilkoma rodzajami mięsa, bo zazwyczaj gotowaliśmy tylko z kury:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *