Lekka, warzywna zupa z buraczkami na indyku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Przysmak na mojej diecie.
Pożywny, pełen pysznych warzyw, dostarcza witamin i jest lekkostrawny.
Zupa z dozwolonych składników zasmakowała całej rodzince!
Polecam każdemu!

Co nam trzeba?

1 skrzydło z indyka
3-4 litry wody
5 marchewek
2 pietruszki
5 buraczków
pół selera
3 duże ziemniaki
sól-łyżka, lubczyk-łyżeczka, natka pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny
jogurt naturalny do zabielenia-ja najczęściej używam Activii
jak ktoś lubi-koperek świeży do posypania

Robimy!
Najpierw gotujemy buraczki do miękkości-odstawiamy do ostudzenia i tarkujemy na grubych oczkach.
Skrzydło myjemy i zalewamy wodą.
Marchew, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i tarkujemy (przepuszczamy przez maszynę) na grubych oczkach.
Dodajmy do zupy-gotujemy około 40 minut.
Zdjęcie
Po tym czasie łyżką lekko ściągamy oczka tłuszczu (lub sitkiem). Wiadomo, że zupka musi mieć swój tłuszcz, bo witaminy A D E K, których dużo ma marchewka,  rozpuszczają się w tłuszczach. Ale tu jest go niewiele. Jedno skrzydełko…i  dodajmy tarkowane buraczki i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki.
Gotujemy jeszcze około pół godziny. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Podajmy zabielone jogurtem i ugotowanym mięsem. Posypujemy także natką pietruszki jak ktoś lubi lub koperkiem.


Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *