Lazania z bazylią

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Przedstawiam Wam kolejną wersję klasycznej lazanii.
Z aromatyczną bazylią i lekko zapieczonym serem.
Pyszny i prosty obiad

 

 

Co nam trzeba?
opakowanie makaronu do lazanii-płaty

sos mięsny:
500g mięsa mielonego np. z szynki, łopatki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
olej rzepakowy
sól i pieprz czarny
sos beszamelowy:
3 pełne łyżki masła
4 pełne łyżki mąki
2 szklanki mleka
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta soli
suszona bazylia do posypania: 2 łyżki
2 kulki mozzarelli

Robimy!
Mięso podsmażamy na oleju   i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajmy koncentrat pomidorowy.
Dusimy jeszcze kilka minut, aby mięso nie było surowe, dodajemy bazylię.

Makaron do lazanii wkładam na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmuję i studzę.

Sos beszamelowy:
Do garnka wrzucam masło-roztapiam, wsypuje na to mąkę, mieszam (zrobią się grudki), zalewam to mlekiem i gotuję mieszając trzepaczką, aż zrobi się jednolity i gęsty sos. Doprawiamy do smaku gałką i solą.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i układamy płaty makaronu (2 lub 3 zależy jaka forma), na to kładziemy sos mięsny,  a potem lejemy na to sos beszamelowy, kolejne płaty, mięso,  sos i tak do wyczerpania.
Ostatnie płaty makaronowe polewamy sosem beszamelowym i okładamy plasterkami mozzarelli i posypujemy bazylią.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu około 40-45 minut.
Po upieczeniu lekko uchylcie drzwiczki piekarnika  i odczekajcie 10-15 minut przed krojeniem, aby się lepiej kroiła.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *