Kurczak z makaronem sojowym, z warzywami.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Kuchnia Polska, owszem, jest wspaniała.
Czasami jednak lubię uciekać w inne smaki.
I tak było tym razem.
Zwykła pierś z kurczaka zamieniła się w niezwykłe danie.
Aromatyczne, sycące i zdrowe.
Makaron sojowy wbrew mylącej nazwie nie powstaje z nasion soi, ale ze skrobi uzyskiwanej z nasion fasoli mung, a czasem z takich roślin jak jams, maniok czy paciorecznik.

Co nam trzeba?
1 duża pierś kurczaka
2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego
1 mała cukinia
1 papryka
100g makaronu sojowego chińskiego Tao Tao
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Najlepiej patelnia typu WOK-ja używam Ballarini

Robimy!
Pierś kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na oliwie/oleju
Cukinie myjemy i  kroimy w półplasterki. Dorzucamy do kurczaka
Paprykę kroimy w drobne paski i dodajemy do kurczaka z cukinią.
Dodajemy słodka paprykę i sos sojowy-przykrywamy i obsmażamy w sosie własnym około 10minut na wolnym ogniu, raz po raz podrzucając/mieszając.
Makaron sojowy robi się szybciutko-zalewamy wrzątkiem, czekamy minutkę. Z białego zrobi się nam szklisty.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Dorzucamy do kurczaka z warzywami, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ostrość zależy od Was.
Można dodać także grzyby Mun, jak są pod ręką-ale 3-4 sztuki pocięte w paski-do smaku.

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *