Kruche straciatella z bakaliami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne ciacho, które wyglądam przywołuje wiosnę!
Moc bakalii przyjemnie chrupie, pyszności!
Polecam do kawki, a także wielbicielom mazurków- na wielkanocny stół.

Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła|
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
konfitura z dzikiej róży (jak brak to inna owocowa) -250g
opakowanie 200ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
opakowanie 200ml jogurtu greckiego
tabliczka czekolady deserowej
galaretka truskawkowa +50ml wrzątku
bakalie:
pestki z dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, płatki migdałowe i inne jak macie ochotę (laskowe, żurawina, daktyle, brazylijskie itp) po 2 łyżki stołowe

Robimy!

Zagniatamy ciasto z podanych składników
i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach.
Wyjmujemy i studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy
Na ciasto wykładamy konfiturę z dzikiej róży
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Mieszamy z jogurtem greckim i rozpuszczoną galaretką.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masa nam lekko stężeje.

Siekamy drobno czekoladę i mieszamy z masą śmietanową
Wykładamy ją na konfiturę.
Bakalie prażymy na suchej patelni około minutki często mieszając.
Posypujemy obficie naszą masę.
Całość schładzamy około godziny w lodówce.
Zajadamy!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *